FemCap
theme_sub

A FemCap méhszájsapka helyes méretének kiválasztása

A FemCap pesszárium három méretben kerül forgalmazásra. Hogy Önnek ezek közül melyire van szüksége, kiderül az alábbi táblázatból:

 • 22 mm - Még nem szült nők részére. Amennyiben nem biztos benne, hogy nem volt spontán vetélése,
  használja a 26 mm-es kivitelt.
 • 26 mm - Már szült nők részére, akik nem természetes (hüvelyi) úton szültek, vagy elvetéltek (akár már a terhességük 2. hetében). Amennyiben nagyon kinyílt méhszájjal, császárral szült, használja a 30 mm-es kivitelt.
 • 30 mm - Hüvelyi úton vagy nagyon kinyílt méhszájjal, császárral szült nők részére.

Feltétlenül szükség van rá, hogy a méhszájsapka méretét nőgyógyász határozza meg?

A FemCap pesszárium esetében nem szükséges, hogy a méhnyak méretét nőgyógyász határozza meg, és nem függ a felhasználó magasságától és testsúlyától. Tekintse meg a grafikont, amely 300 nő mintáján ábrázolja a méhnyak átmérőjét. Ezek egyharmada még nem volt terhes (nuligravida), egyharmada császárral szült (C-section) vagy elvetélt (abortion), és egyharmaduk természetes hüvelyi úton szült (multiparous). A vízszintes tengely a méhnyak alsó átmérőjét adja meg milliméterben, a függőleges azon nők számát, akikre az adott méret jellemző. A méhnyak mérete nőgyógyászati gyűrűkkel került meghatározásra. A százalékos eloszlásra a Gauss-görbe jellemzi. A függvényt vizsgálva kiderül, hogy a méhszájsapka átmérők a standard felső határán mozognak.

Tájékoztató jellegű méhnyak-méret függvény

Tájékoztató jellegű méhnyak-méret függvény

1. példa:

A legtöbb még nem szült nő méhnyaka kb. 17,5 - 20 mm. A legkisebbként árult FemCap 22 mm-re így problémamentesen megfelel nekik. Természetesen vannak nők, akiknek a méhnyaka valamivel kisebb vagy nagyobb - még nem szült nők esetén ez a kb. 15,5 - 17,5 mm és 20 - 22 mm. A 22 mm e nők számára is megfelelő. Ezen kívül vannak kivételesen kis vagy nagy méhnyakú nők is, belőlük azonban nagyon kevés van, megközelítőleg 4%. A kivételesen kis méhnyakú nők is problémamentesen használhatják a 22 mm-es méretet. Kivételesen nagy méhnyak esetén ez a méret nem lenne megfelelő, ezért 26 mm-es méhszájsapka használatára van szükség. A méhnyak méretének megnövekedéséhez egy korai vetélés is hozzájárulhat, ezért ha nem biztos benne, javasolt inkább a nagyobb méret használata.

2. példa:

A természetes hüvelyi úton szült nők többsége esetében a méhnyak mérete legfeljebb 28 mm. A legnagyobbként gyártott 30 mm-es FemCap így megfelelő a számukra. Megközelítőleg a nők 4%-ának a méhnyak mérete meghaladja a 30 mm-t, és ők nem használhatnak FemCap méhszájsapkát.

 • A FemCap méhszájsapka a méhnyakon ül, de amit az a fenti ismertetőből kiderül, általában nem szorosan. Ez nagyon előnyös, mivel nem irritálja a méhnyakat, és ennek ellenére a FemCap nem mozdulhat el. Ezen kívül a méhszájsapkát enyhe nyomáshiány is a helyén tartja, és a pereme felfekszik a hüvelyfalra.
 • Ez alapvető különbség a hüvelygyűrűvel szemben, ami lényegében csak egy gumimembrános gyűrű, amelyet csak felfekszik a hüvelyfalra - ezért a méretét mérőgyűrűk segítségével kell meghatározni ahhoz, hogy megfelelően üljön, ám ne nyomjon. Az egyes méhek rugalmassága rendkívül különböző, és a méhgyűrűk 55 - 100 mm-es méretekben készülnek, az egyes méretek közötti 5 mm-es léptetéssel.
 • Ha kétségei vannak arra vonatkozóan, mekkora is a méhnyaka, kérje nőgyógyász segítségét.

A feltüntetett adatok a FemCap, inc. FemCap Size Selection Study Alfreda A. Shihaty, M.D. belső tanulmányának eredményei. Az adatokat a szerző engedélyével tüntetjük fel. Amennyiben érdekli az egész tanulmány (angol nyelven, .pdf formátumban), kérjük, vegye fel velünk e-mailben a kapcsolatot.certifikát ISO 13485
 • A FemCap méhszájsapka ISO 13485 tanúsítvánnyal rendelkezik (egészségügyi segédeszköz). Ez azt jelenti,
  hogy megfelel a legszigorúbb nemzetközi minőségi előírásoknak.
 • A FemCap pesszárium felhasználói biztosak lehetnek benne, hogy első osztályú terméket használnak.

A FemCap méhszájsapka elismert, CE 0470 0470 típusazonossági tanúsítvánnyal rendelkező
egészségügyi segédeszköz.